Agar agaras
Agar agaras yra pagamintas iš dumblių. Tai augalinės kilmės želatina. Jis yra visiškai skaidrus, neturi jokio kvapo ir skonio, jame yra naudingų mikroelementų (jodo, kalcio, geležies) bei ypač daug gerą virškinimo sistemos darbą užtikrinančios ląstelienos.
Agaras, kaip ir želatina, yra standiklis naudojamas įvairių patiekalų gamyboje. Agaras gaminiams suteikia tvirtesnę konsistenciją, tekstūra ir pojūtis valgant irgi kitoks, gaminiai su želatina greitai tirpsta burnoje, o gardumynus su agaru reikės kramtyti.
Sustingdo ir tokias sudedamąsias dalis: kiviai, ananasai.
Ruošimas: išmaišyti 5 g (1 arbatinį šaukštelį) agar-agaro su 0,5 l šalto skysčio, maišant užvirinti, pavirti 1-2 min., atvėsinti. Stingsta ir kambario temperatūroje. Jei nenorite užvirinti sulčių, su kuriomis maišysite agar-agarą, ištirpinkite jį, pavirindami nedideliame kiekyje vandens, o tą tirpalą sumaišykite su sultimis. Sustingsta greitai, skysčiui dar net nespėjus ataušti.
Stiprumas: 900- 1000 g/cm²
Maistinė ir energetinė vertė 100g: 1443 kJ/340 kcal; riebalai 2,1g, iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 0,5g; angliavandeniai 36g, iš kurių cukrų 36g; skaidulinės medžiagos 2,2g; baltymai 43g; druska 0,9g.
Kilmės šalis: Kinija