Burnočio sėklos
Burnotis dažnai priskiriamas super maisto kategorijai ir yra laikomas vienu sveikiausiu maisto produktu žmonių sveikatai.
Maistinės skaidulos atlieka svarbų vaidmenį, siekiant palaikyti sveiką cholesterolio lygį kraujyje.
Burnočio baltymai yra pačios aukščiausios kokybės, lenkiančios bet kurį kitą javą ar baltyminį produktą, o vienos iš svarbiausių aminorūgščių – lizino – yra kelis kartus daugiau nei kitose grūdinėse kultūrose. Angliavandenių yra mažiausiai.
Burnotis gausiai turi maistinių skaidulų, pasižymi ir apetito slopinimu ir sotumo jausmo užtikrinimu ilgesnį laiką, tai padeda sveikai numesti svorio.
Šios kruopos neturi gliuteno, dėl to gliutenui alergiški žmonės drąsiai jas naudoti.
Iš burnočio verdamos košės, gaminami spragėsiai, kepami įvairūs kepiniai.
Kilmės šalis: Indija
Maistinė vertė
Maistinė vertė: (100g) – 1513 kJ / 359 kcal: riebalų 6.3 g (iš jų sočiųjų 1.9 g), angliavandenių 56 g (iš jų cukrų 1.6 g), skaidulinių medžiagų 11 g, baltymų 14.20 g, druskos <0.10 g.
Sudėtis: 100% burnočio sėklos
Vandenyje sėklos išverda per 20–30 min. Galime sėklas užpilti verdančiu vandeniu ir palikti per naktį, tuomet ryte pakaks 5-8min virimo. Santykis: 1 stikinė sėklų prie 2 st. vandens. Burnočių sėklų košė valgoma sūdyta arba saldinta medumi, gardinama sviestu, razinomis ar kitais džiovintais vaisiais, cinamonu ar pan.