Ožragės sėklos
Vaistinė ožragė dar vadinama kupranugarių žole arba graikiniu šienu. Aštroko, išraiškingo skonio, todėl tinka ruošiant salotas, humusą, ant sumuštinių ar daržovių.
Vaistinių ožragių preparatai veikia tonizuojamai, todėl padeda įveikti nuovargį, greičiau sustiprėjama po sunkių ligų. Kadangi juose yra daug gleivių, kurios padengia gleivines ir jas apsaugo nuo dirginimo, vartojami sergant skausmą sukeliančiomis virškinimo organų ligomis. Gleivės taip pat padidina išmatų tūrį ir jas suminkština, todėl ožragių preparatais gydomas skausmingas vidurių užkietėjimas.
Vaistinės ožragės sėklose yra kumarinų, steroidinių saponinų, eterinio aliejaus, suteikiančio sėkloms būdingą kvapą, ir alkaloidų, o stiebuose ir lapuose – cholino, saponinų, diosgenino, gleivių, kartumynų, tanino, dervų, vitamino C bei riebiųjų aliejų.
100g ožragės sėklų sudaro: 323 kcal; lipidai 6g, iš jų sotieji riebalai 1,5g; cholesterolis 0 mg; natris 67 mg; kalis 770 mg; angliavandeniai 58g, iš jų maistinės skaidulos 25g; baltymai 23g; vitaminas A 60 IU; vitaminas C 3 mg; kalcis 176 mg; geležis 33,5 mg; vitaminas B6 0,6 mg; magnis 191 mg.
Sudedamosios dalys: 100% ožragės sėklos
Kilmės šalis: Indija, Egiptas